بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. (1: 1)

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Alle lof komt toe aan Allah, de Heer der Werelden. (1: 2)

Op die wijze wordt er een prachtige opening gegeven om aan te duiden over Wie het er eigenlijk over gaat in de wereld en in de Heilige Geschriften.

De mensheid zal de Al-Aliyy (Allerhoogste en meest Sublieme) moeten leren kennen die verantwoordelijk is voor het “zijn” van alles. Hij is namelijk “Het Wezen” of “Het Zijn” in zichzelf. Hij is de “Ik ben die is” of “Ik ben die ben“. Het “Ik ben dat ik ben Ehyeh-Asher-Ehyeh אהיה אשר אהיה” Hij die is en zal zijn.

“فقال الله لموسى أهيه الذي أهيه.وقال هكذا تقول لبني اسرائيل أهيه ارسلني اليكم” (خر 3:14 Arabic)

“Toen zei God tegen Mozes: “Mijn naam is IK BEN. Zeg tegen de Israëlieten: ‘IK BEN heeft mij gestuurd.” (Ex 3:14 BasisBijbel)

Hij die was, is en altijd zal worden, verscheen aan Abraham, aan Izak en aan Jakob, als de Almachtige God, maar bij Zijn Naam JEHOVAH was Hij hun niet bekend.

“وانا ظهرت لابراهيم واسحق ويعقوب باني الاله القادر على كل شيء.واما باسمي يهوه فلم أعرف عندهم.” (خر 6:3 Arabic)

“(6:2) Ik ben naar Abraham, Izaäk en Jakob toe gekomen als de Almachtige God. Maar zij kenden Mij niet met mijn naam ‘Heer.’” (Ex 6:3 BasisBijbel)

Over Hem Die Zijn Adem over de aarde liet zweven, zal de hele mensheid Hem gaan zien als het Begin van het begin, de Alfa en de Omega, die is en die was en die zal komen, de Almachtige.

“انا هو الالف والياء البداية والنهاية يقول الرب الكائن والذي كان والذي يأتي القادر على كل شيء” (رؤ 1:8 Arabic)

“IK BEN de Eerste en de Laatste, het Begin en het Einde. IK BEN Hij die is en die was en die komt, de Almachtige God, zegt de Heer.”” (Opb 1:8 BasisBijbel)

Hij Die er was voor dat alles kenbaar kwam te wezen maakte zich kenbaar als de Weldadige, de Ar-Raheem of Barmhartige.

الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

De Weldadige, de Barmhartige.

Zijn weldadigheid reikt zo ver dat over elke mens die wil Zijn onverdiende Goedheid tegemoet kan komen. Namelijk door die onverdiende goedheid is redding over de zondige mens gekomen.

“لانكم بالنعمة مخلّصون بالايمان وذلك ليس منكم.هو عطية الله.” (اف 2:8 Arabic)

“Want omdat God zo liefdevol en goed is, heeft Hij jullie gered door jullie geloof. Jullie hebben niet jezelf gered, maar Gód heeft jullie gered. Het is zíjn geschenk.” (Efe 2:8 BasisBijbel)

Het enige wat Hij vraagt en waar Hij op rekent is nederigheid en het geloof in Hem en Zijn profeten.

وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ ۚ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ

En zoek hulp door geduld en gebed, en het is zeker moeilijk, behalve voor de nederigen (2:45)

Hij staat klaar en is bereid om iedereen te helpen die maar wil zoeken naar Hem en maar wil vragen aan Hem.

“اسألوا تعطوا.اطلبوا تجدوا.اقرعوا يفتح لكم.” (مت 7:7 Arabic)

“Jezus zei tegen zijn leerlingen: “Bid, want dan zul je krijgen. Zoek, want dan zul je vinden. Klop, want dan zal er voor je worden opengedaan.” (Mt 7:7 BasisBijbel)

وَإِنَّ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ لَمَنْ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَمَا أُنْزِلَ إِلَيْكُمْ وَمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِمْ خَاشِعِينَ لِلَّهِ لَا يَشْتَرُونَ بِآيَاتِ اللَّهِ ثَمَنًا قَلِيلًا ۗ أُولَٰئِكَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ سَرِيعُ الْحِسَابِ

En voorwaar, onder de volgelingen van het Boek zijn er die in Allah geloven en (in) dat wat aan jou is geopenbaard en (in) dat wat aan hen is geopenbaard, die nederig zijn voor Allah; zij vragen geen kleine prijs voor de mededelingen van Allah; dezen hebben hun beloning bij hun Heer; Voorwaar, Allah is snel in het afrekenen. (3:199)

إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

Zeker, de mannen die zich onderwerpen en de vrouwen die zich onderwerpen, en de gelovige mannen en de gelovige vrouwen, en de gehoorzame mannen en de gehoorzame vrouwen, en de waarheidsgetrouwe mannen en de waarheidsgetrouwe vrouwen, en de geduldige mannen en de geduldige vrouwen en de nederige mannen en de nederige vrouwen, en de mannen die aalmoezen geven en de vrouwen die aalmoezen geven, en de vastende mannen en de vastende vrouwen, en de mannen die hun geslachtsdelen bewaken en de vrouwen die bewaken, en de mannen die Allah veel gedenken en de vrouwen die zich herinneren- – Allah heeft voor hen vergeving en een geweldige beloning bereid. (33:35)

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنَّكَ تَرَى الْأَرْضَ خَاشِعَةً فَإِذَا أَنْزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاءَ اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ ۚ إِنَّ الَّذِي أَحْيَاهَا لَمُحْيِي الْمَوْتَىٰ ۚ إِنَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

En onder Zijn tekenen is dit, dat je de aarde nog steeds ziet, maar wanneer Wij het water erop laten neerdalen, beweegt het en zwelt het op: voorwaar, Hij Die het leven geeft, is de Gever van leven aan de doden; Hij heeft zeker macht over alle dingen. (41:39)

Door Zijn WoordLogos – (Zijn Adem die woorden vormde) ontstond en telkens zag Hij dat het goed was.

“في البدء خلق الله السموات والارض.” (تك 1:1 Arabic)

“3 ¶ وقال الله ليكن نور فكان نور. 4 وراى الله النور انه حسن.وفصل الله بين النور والظلمة. 5 ودعا الله النور نهارا والظلمة دعاها ليلا.وكان مساء وكان صباح يوما واحدا” (تك 1:3-5 Arabic)

“6 ¶ وقال الله ليكن جلد في وسط المياه.وليكن فاصلا بين مياه ومياه. 7 فعمل الله الجلد وفصل بين المياه التي تحت الجلد والمياه التي فوق الجلد.وكان كذلك. 8 ودعا الله الجلد سماء.وكان مساء وكان صباح يوما ثانيا 9 ¶ وقال الله لتجتمع المياه تحت السماء الى مكان واحد ولتظهر اليابسة.وكان كذلك.” (تك 1:6-9 Arabic)

“11 وقال الله لتنبت الارض عشبا وبقلا يبزر بزرا وشجرا ذا ثمر يعمل ثمرا كجنسه بزره فيه على الارض.وكان كذلك. 12 فاخرجت الارض عشبا وبقلا يبزر بزرا كجنسه وشجرا يعمل ثمرا بزره فيه كجنسه.ورأى الله ذلك انه حسن.” (تك 1:11-12 Arabic)

“14 ¶ وقال الله لتكن انوار في جلد السماء لتفصل بين النهار والليل.وتكون لآيات واوقات وايام وسنين. 15 وتكون انوارا في جلد السماء لتنير على الارض.وكان كذلك.” (تك 1:14-15 Arabic)

“20 ¶ وقال الله لتفض المياه زحافات ذات نفس حية وليطر طير فوق الارض على وجه جلد السماء. 21 فخلق الله التنانين العظام وكل ذوات الانفس الحية الدبّابة التي فاضت بها المياه كاجناسها وكل طائر ذي جناح كجنسه.ورأى الله ذلك انه حسن.” (تك 1:20-21 Arabic)

“24 ¶ وقال الله لتخرج الارض ذوات انفس حية كجنسها.بهائم ودبابات ووحوش ارض كاجناسها.وكان كذلك. 25 فعمل الله وحوش الارض كاجناسها والبهائم كاجناسها وجميع دبابات الارض كاجناسها.ورأى الله ذلك انه حسن.” (تك 1:24-25 Arabic)

“26 ¶ وقال الله نعمل الانسان على صورتنا كشبهنا.فيتسلطون على سمك البحر وعلى طير السماء وعلى البهائم وعلى كل الارض وعلى جميع الدبابات التي تدب على الارض. 27 فخلق الله الانسان على صورته.على صورة الله خلقه.ذكرا وانثى خلقهم.” (تك 1:26-27 Arabic)

“ورأى الله كل ما عمله فاذا هو حسن جدا.وكان مساء وكان صباح يوما سادسا” (تك 1:31 Arabic)

“In het begin maakte God de hemel en de aarde.” (Ge 1:1 BasisBijbel)

“3  En God zei: “Ik wil dat er licht is!” Toen was er licht. 4 En God zag dat het licht goed was. God scheidde licht en donker van elkaar. 5 Het licht noemde Hij ‘dag’ en het donker noemde Hij ‘nacht.’ Toen werd het avond en weer ochtend: de eerste dag was voorbij.” (Ge 1:3-5 BasisBijbel)

“6  En God zei: “Ik wil dat al het water zich in tweeën verdeelt.” 7 Toen verdeelde het water zich in water boven in de lucht en water beneden op de aarde. Zo gebeurde wat Hij zei. 8 Het bovenste deel noemde Hij ‘hemel.’ Toen werd het avond en weer ochtend: de tweede dag was voorbij. 9 ¶ En God zei: “Ik wil dat het water beneden op de aarde naar één plek stroomt, zodat er ook droge grond tevoorschijn komt.” Wat Hij zei, gebeurde.” (Ge 1:6-9 BasisBijbel)

“11 En God zei: “Ik wil dat er uit de aarde gras en allerlei planten en bomen ontstaan. Planten die zaden maken en bomen waar vruchten aan groeien. Alle soorten bomen moeten hun eigen soort vruchten krijgen met zaad er in.” Wat Hij zei, gebeurde. 12 Er begon gras op de aarde te groeien en er ontstonden allerlei planten. Elke soort had zijn eigen soort zaad. En de bomen hadden allemaal hun eigen soort vruchten met zaad er in.” (Ge 1:11-12 BasisBijbel)

“14  En God zei: “Ik wil dat er lichten aan de hemel komen. Die zullen verschil maken tussen de dag en de nacht. Ze zullen aanwijzingen zijn voor de mensen. Ook zullen ze zorgen voor seizoenen, dagen en jaren. 15 De lichten moeten aan de hemel staan en licht geven op de aarde.” Wat Hij zei, gebeurde.” (Ge 1:14-15 BasisBijbel)

“20  En God zei: “Ik wil dat het water vol zit met dieren en dat er in de lucht boven de aarde vogels vliegen.” 21 Toen maakte God de grote en kleine zeedieren. Het water krioelde ervan. Hij maakte alle dieren verschillend, allemaal verschillende soorten. Ook maakte Hij allerlei vogels, allemaal verschillende soorten. En God zag dat het goed was.” (Ge 1:20-21 BasisBijbel)

“24  En God zei: “Ik wil dat er uit de aarde allerlei dieren ontstaan, allemaal verschillende soorten. Wilde dieren, vee, kruipende dieren, allemaal verschillende soorten.” Wat Hij zei, gebeurde. 25 God maakte de wilde dieren, het vee en de kruipende dieren, allemaal verschillende soorten. En God zag dat het goed was.” (Ge 1:24-25 BasisBijbel)

“26  En God zei: “Laten We mensen maken, mensen die op Ons lijken. Ze zullen heel erg op Ons lijken. Ze moeten zorgen voor de vissen in de zee, de vogels in de lucht, het vee, de kruipende dieren en voor de hele aarde.” 27 En God maakte de mens. Hij maakte hem zó, dat hij heel veel op Hem leek. De mens leek heel erg op Hem. Hij maakte een man en een vrouw.” (Ge 1:26-27 BasisBijbel)

“En God keek naar alles wat Hij gemaakt had en het was heel goed. Toen werd het avond en weer ochtend: de zesde dag was voorbij. (lees verder)” (Ge 1:31 BasisBijbel)

Alles wat God voorziet is goed en degelijk en wil Hij ook zo laten zijn. Maar Hij wil ook dat iedereen Hem zal kennen en respecteren voor Wie Hij is en voor wat Hij heeft gedaan, doet en nog zal doen.

مَا يَوَدُّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَلَا الْمُشْرِكِينَ أَنْ يُنَزَّلَ عَلَيْكُمْ مِنْ خَيْرٍ مِنْ رَبِّكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَخْتَصُّ بِرَحْمَتِهِ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ

Degenen die niet geloven onder de volgelingen van het Boek, houden er niet van, net als de polytheïsten, dat het goede door jouw Heer naar je zou worden neergezonden, en Allah kiest vooral wie Hij wil plezieren vanwege Zijn genade, en Allah is de Heer van de machtige. genade (2: 105)

De Aj-Jaleel als Al Khaleeq verdient het om geprezen te worden voor Zijn prachtige creatie. Door de schoonheid van de natuur is zijn werk of zijn hand te zien. Als Ar-Raheem (de Barmhartige) stelt de Al-Mubdi ons in staat om in Zijn wereld te leven. Uit respect zouden mensen geen andere goden mogen hebben naast de Enige Ware God, Die boven alle goden staat.

+

Voorgaande

3e vraag: Bestaat er een Goddelijke Schepper

Schepping van God

4de Vraag: Wie of wat is God

++

Aansluitende lectuur

 1. Ik ben die ben Ehyeh-Asher-Ehyeh אהיה אשר אהיה
 2. Rond God de Allerhoogste
 3. De Enige Ware God
 4. God boven alle goden
 5. Het begin van alles
 6. De Schepper achter eerste levende wezens
 7. Voorziening van leven
 8. De Adem van God tot bestaan, leven en tot relatie brengend
 9. Al-Fatiha [The Opening/De Opening] Süra 1:1-3 In the name of Allah the Merciful Lord Of The Creation – In de naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.
 10. Al-Fatiha [De Opening] Surah 1: 4-7 Barmhartige Heer van de Schepping om ons de juiste weg te tonen
 11. Al-Fatiha [De Opening] Surah 1: 1-7 Hulp van God onze Schepper
 12. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #2 Aanroepen van de Naam van God
 13. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #1 Schepper en Zijn profeten
 14. Fundamenten van het Geloof 2: De levende en waarachtige God
 15. Fundamenten van geloof 3: De Persoonlijkheid van God
 16. Geloof in slechts één God
 17. Jehovah Wiens Naam heilig is
 18. Jehovah een God barmhartig en meelevend
 19. Jehovah is goed naar hen die op Hem wachten
 20. Hij zal geen goede dingen weerhouden
 21. Dagelijkse gedachte voor 27 februari: Denkend aan Gods zegeningen

+++

Verder gerelateerd

 1. Schepping, God is de Schepper
 2. God is liefde; Ps 68,10-11.20-21
 3. As probleme onoorkomlik lyk
 4. Het Zelfbestaan van God
 5. Waarom glo jy nie?
 6. Wat is echt geloof in God?
 7. Bijbelvast 2: waar gaat Logos heen?
 8. Het Woord van God (joods) laat duidelijk zien hoe bepaalde christenen de Bijbelse waarheid willen verdraaien en dan nog willen doen geloven dat het Joods zou zijn om Logos (Woord) als bewijs te nemen dat Jezus God zou zijn en dat de Joodse apostelen (zoals Johannes) dat ook nog zouden geloofd hebben – wat dus helemaal niet waar is en de Bijbelse taal geweld aan doet.
Advertisement

5 thoughts on “Allah, de Barmhartige, de Genadevolle komt alle lof toe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.